Foto: Johnér Bildbyrå AB
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Borrelia smitte

Vil ikke være noe dårligere jeg! Som så mange andre naturelskere fikk jeg Borrelia i 2017. Har ikke merket flåttbitt, men i Oktober 2017 gikk jeg på en skikkelig smell. – Merket først at jeg ikke orket å ta store fysiske anstrengelser lenger, og etterhvert hadde jeg nok med å sørge for at mitt firma gikk rundt. Nei, jeg lever dessverre ikke av å farte rundt i skog og fjell selv om det hadde vært å foretrekke. Det faktum at jeg hadde blitt smittet av borreliose fant jeg riktignok ut først våren 2018. Fikk da skikkelig behandling men kroppens håndtering av dette tar lang tid.

Null filming av tur

Dette gikk naturligvis utover overskuddet til å lage villmarksfilmer her på utivillmarka.no. For å være ærlig hadde jeg ikke overskudd til å skrive dette innlegget og fortelle om det en gang. Filmet en herlig jakttur i Jotunheimen september samme år, og gledet meg til å gå i gang med klipping av denne, men hele prosjektet ble lagt på is. Andre turer jeg har vært på har vært på mine premisser, og særdeles rolig. Sommeren 2018 hadde jeg ikke fiskestang i hånda og fikk minimalt med turer slik jeg normalt foretrekker livet.

Symptomer på Borreliose

Foto: Johnér Bildbyrå AB
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​Flått er smittebærere av Borreliose. De vanligste symptomene ved første stadium av borreliose, er et rosa eller rødt utslett og influensalignende symptomer. Utslettet kommer vanligvis én eller to uker etter at du ble bitt, og sitter ved bittstedet. Noen får et ringformet mønster av røde og hvite ringer, på fagspråket heter det erytema migrans. Ikke alle får utslettet. Influensalignende symptomer er hodepine, feber og muskelsmerter.

Ubehandlet infeksjon kan spre seg til nervesystemet og ledd. Du kan miste kontrollen over noen av musklene i ansiktet eller få smerter, nummenhet eller vansker med kraft og koordinasjon i deler av kroppen. Hovne ledd er at annet symptom som kan oppstå uten behandling. Dette kalles borreliaartritt. Artritt betyr leddbetennelse. 
Les mer om Borreliose på helsenorge.no

Friskmeldt august 2019

Denne sommeren har også vært uten skikkelige turer, men jeg kjenner nå at jeg gleder meg til rypejakt for første gang på 2 år. Jeg var riktignok på rypejakt i 2018 også, hvor jeg fikk mine 4-5 ryper på en fantastisk langhelg i fjellet, men det ble med den ene turen. August 2019 har jeg friskmeldt meg selv. Føler at kroppen responderer tilnærmet sånn jeg husker at den skal være og livet begynner å normalisere seg. Gleder meg sykt til vår, sommer og høst 2020 hvor jeg forhåpentligvis er 110% og klar for å lage #utivillmarka videoer av enda høyere kvalitet enn tidligere.

Endelig film

Nå er endelig På loffen i Jotunheimen med børse og tung sekk ferdig klippet og tilgjengelig på YouTube fra 1. september.

Annonse