Endelig er det den tiden igjen… Du vet – like før skogsfugl- og rypejakta starter. Mange av oss jegere (inkludert undertegnede), synes det er stas å stelle med våpnene sine. Andre synes det er kjedelig, og lar det derfor være eller «glemmer» det. Har du opplevd klikk når rypa flyr opp? En stift som ikke slår hardt nok? Vel… vedlikeholder du ikke våpnet ditt jevnlig vil du før eller siden oppleve dette. Det er kjedelig når du har gått timesvis i skogen eller på fjellet før det skjer noe, og så sier det bare «klikk» når viltet endelig blir funnet. Det er faktisk ikke så mye som skal til for å holde våpenet i god og funksjonell stand.
Er du i kategorien som synes vedlikehold av våpen er pyton, prøv å finne positive sider ved det. Gjør vedlikeholdet et sted du liker å være. Sett på god musikk til arbeidet. Det er godt å vite at du vet du har et våpen som fungerer etter intensjonen. Gjør det til noe positivt, akkurat som skytetreningen!
De viktigste vedlikeholdsrutiner på Rifle
Det er viktig å sjekke at kikkertsiktet er ordentlig festet. Løse skruer vil føre til at du får forskjellig treffpunkt fra skudd til skudd, og serie til serie. Stram til skruene forsiktig på montasjene, så du er sikker på at de sitter skikkelig så ikke treffpunktet forandrer seg fra skudd til skudd. En annen ting som også vil føre til treffpunktsforandringer, er at underbeslagskruene ikke er festet skikkelig. Sjekk at de er godt strammet til.
Er stokken oljet, setter du inn stokken med stokkolje. Selvherdende olje er det vanligste og gir en fin glans i overflaten. Smør den på i tynne lag, gni det inn i treverket og la den stå over natten. Fortsett med dette til stokken ikke trekker mer olje. Bruk gjerne hendene til å gni inn olje i stokken.
Er du i tvil om stokken er lakket eller oljet? Lakkerte stokker er helt blanke og det blir fort riper i overflaten. Oljet stokk er mattere, fetere og tåler mer av ytre påvirkning. Det er fullt mulig å få en speilblank, mettet overflate med olje. Det er bare avhengig av hvor mye arbeid du legger i det. Selv bruker jeg plastikk-stokk og denne krever ikke noe spesielt vedlikehold utover vask.
Er stokken lakket og du vil over til oljet, må du fjerne lakken med lakkfjerner. Rester slipes av med et fint spesial stålull. Vær spesielt forsiktig ved overgangene til metall, slik at ikke tilpasningen mellom metall og tre blir dårlig. Når all lakk er fjernet og alt støv er tørket av, starter du oljebehandlingen. Les mer om dette hos Alanor – Behandle geværskjeftet.
Til sist, ta en grundig puss, og olje alle deler som skal smøres. Som hovedregel skal alt utvendig metall oljes. Ikke demonter kompliserte deler dersom du ikke er trygg på det, men det er viktig å demontere sluttstykket og smøre slik at stiften slår som den skal. Selv bruker jeg symaskinolje, da denne tåler lavere temperatur, ikke blir hard og ikke samler så mye rusk og rask. Husk å tørrpusse kammer og løp før skyting.
Olje på alt utvendig metall sikrer mot rustangrep og holder våpenet fint og se på.
De viktigste vedlikeholdsrutiner på hagle
Med hagla er det litt enklere. Sjekk at stokken ikke har fått noen «tørkesprekker» etter
vinteren. Sjekk spesielt oppe ved kolbehalsen (der mekanismen er festet til kolben) for her er treverket tynt. Forskjeftene er også verdt en titt, spesielt på halvautomater.
Også på hagler med oljefinish er det viktig å mette stokken med en god stokkolje. På samme måte som med riflestokken – påfør den i tynne lag. Det er mange haglestokker som er lakkert. Dette er egentlig en uting, da stokkene blir veldig tørre, og lettere knekker. Selv har jeg lakkert kolbe, og vurderer overgang til oljet stokk som beskrevet ovenfor med link til Alanor da det er penere. Det er dog VELDIG viktig å olje stokken jevnt og trutt så den ikke trekker vann.
En ting som ofte også kan skje med hagler, er at de klikker. Katastrofe når sjefstiuren kommer flygende. Når du er på leirduebanen, sjekk at våpenet gir gode anslag i patronene. Kikk på tomhylsene med jevne mellomrom. Dersom stiften slår svakt, må du olje alle deler som krever det.
Det er noe mer mekanisme i hagler enn i rifler, og noen oljer har en tendens til å bli harde. Dette er like ofte grunnen til klikk som slitte tennstifter. Gammel olje kan fjernes og erstattes av ny. Jeg anbefaler ikke at du åpner kompliserte låsmekanismer i hagler hvis du ikke er våpenkyndig. Heller ikke å skru kolben av, men gjør du dette, ikke stram for hardt ved monteringen, da kan resultatet bli sprekk i kolben.
Ta derfor gjerne en «rens og smør» hos våpenforhandleren eller en børsemakereren før jakta starter. Dette er en billig investering for at det smeller når det skal, og ikke minst at det ikke smeller når det ikke skal. Men ikke vent til 7. september da det ganske sikkert er mye å gjøre rett før jakta starter. Vår og sommer er den beste tiden å dra innom børsemakeren for service.
Har du hagle med utskiftbare choker, bør du ta dem ut med jevne mellomrom for sette inn med olje eller aller helst chokefett. Finner du rust, bruk verktøy på boks (WD 40) og børst forsiktig med stålbørste, deretter ren fille og sett det inn med chokefett.
Ta deretter en generell puss på våpenet, olje løp og mekanisme. Nå skulle hagla være klar for høstens dyst. Hagleløpene skal være blanke innvendig med en tynn oljefilm som du gjerne kan tørrpusse før skyting. Alt utvendig metall skal ha olje for å motvirke rust.
Er du usikker på hvordan du skal vedlikeholde, ta en prat med forhandleren eller børsemakeren.